Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Ο ρόλος του επαγγέλματος στη ζωή μας

Το επάγγελμα καλύπτει κατά μέσο όρο το 1/3 της ζωής μας. Όταν το άτομο δεν εκφράζει τις εσωτερικές του τάσεις μέσα από αυτό αλλά το οδηγούν τυχαίοι παράγοντες στην επιλογή αυτή απογοητεύεται και οδηγείται σε αδιάφορη μηχανική εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δημιουργικότητας και της αποδοτικότητας του και συνακόλουθα ζημιώνει εκτός από το άτομο και το κοινωνικό σύνολο.

Αναμφισβήτητα το άτομο ταυτίζεται με το επάγγελμα που ασκεί καθώς αυτό προσδιορίζει την κοινωνική του θέση και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του, είναι μέρος της ύπαρξης του και της βαθύτερης ουσίας του είναι του. Σήμερα είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το επάγγελμα εκτός από το βιοπορισμό εξασφαλίζει κοινωνική αναγνώριση, ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και σύναψη κοινωνικών σχέσεων, σημαντικών για τη μελλοντική πορεία και σταδιοδρομία του ατόμου. Αν το άτομο δεν ολοκληρώνεται συναισθηματικά από την εργασία του, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα που θα έχουν αντίκτυπο τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική του ζωή.

Γι αυτό και προσδοκούμε ο καθένας να ασκεί ένα επάγγελμα που θα συμβαδίζει με τις κλίσεις και τις τάσεις του έτσι ώστε να αισθάνεται ότι κάνει κάτι χρήσιμο και δημιουργικό. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής. Η επιτυχημένη επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί πηγή χαράς και δημιουργικότητας και ωθεί το άτομο στο ψηλότερο σημείο της αποδοτικότητας και της δραστηριοποίησης των ψυχικών και σωματικών δυνάμεών του.

Κάθε προσωπικότητα αναπτύσσει περισσότερο ορισμένες τάσεις, γεγονός το οποίο στηρίζεται η ιδιαιτερότητα κάθε ανθρώπου και ανάλογα με τις τάσεις αυτές συμπεριφέρεται ως αυτόνομη προσωπικότητα. Γι αυτό το λόγο οι κοινωνίες εκτιμώντας την αξιολογική δράση και συμπεριφορά των ανθρώπων διαχωρίζοντας τους σε καλλιτέχνες, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς κτλ.

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή επαγγέλματος είναι συνεπώς να αναλυθούν αντικειμενικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , η ιδιοσυγκρασία, η προσωπικότητα , τα ενδιαφέροντα, οι ικανότητες και τα ταλέντα του ατόμου. Η τελική επιλογή είναι συνάρτηση των γνωστικών δεξιοτήτων αλλά και της συμπεριφοράς του ατόμου για να κριθεί το αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του επαγγέλματος της αρεσκείας του.

Τέλος, η μέθοδος ανίχνευσης του σωστού επαγγέλματος βασίζεται κυρίως στη σαφή γνώση των δραστηριοτήτων που το συνθέτουν. Έχει γίνει συστηματική μελέτη για την ταξινόμηση των επαγγελμάτων σε κατηγορίες ομοειδών απαιτήσεων. Η θεμελιώδης ταξινόμηση επαγγελμάτων προκύπτει όταν εξετάζουμε το ποσοστό της ενασχόλησης που απαιτείται με:

1. επεξεργασία
2. επαφή με ανθρώπους
3. χρήση πραγμάτων-μηχανημάτων.

2 σχόλια:

non journalist* είπε...

giatre mou dld an den ginw piaroni 8a apoktisw psixologika?
Parakalw 8elw mia engrafi diagnwsi gia na ti dwsw stous goneis mou pou 8eloun na me kanoun dikigoro..

Μαρία-Νεφέλη είπε...

ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦΩ ΕΤΑΧΘΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΜΟΑΙΜΑΤΕ,ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ!ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ...ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ!